Bağırsak iltihabı, bağırsakların hepsinin veya bir kısmının iltihaplanmasıyla oluşan, ölümcül olabilen tehlikeli bir hastalıktır.
Bağırsak iltihabının ayrı bir türü ülserimi kolittir. Ülserimi kolitte bağırsak iltihabı uzun süreli ve kalıcıdır. Bununla beraber ülserimi kolitte kalın bağırsak ve anüste kalıcı yaralar oluşur.
Bağırsak iltihabı Crohn hastalığı ile de karıştırılması söz konusudur. Crohn hastalığı ince ve de kalın bağırsağı etkisi alına alır. Bağırsak iltihabı ise tüm bağırsak sistemini doğrudan etkileyen bir hastalık türüdür.
Neden Olur?
Bağırsak iltihabının temel sebebi bilinmese de beslenme bozukluğu ve stres, bağırsak iltihabına neden olarak gösterilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflığı da bağırsak iltihabına sebep olabilir. Bağışıklık sistemi bağırsak hücrelerine anormal şekilde saldırdığında ve vücut hücrelerini düşman gibi görüldüğünde bağırsak iltihabı görülebilir. Genetik özelliklerde bağırsak iltihabı görülme riskini ortaya çıkarabilir.
Belirtileri Nelerdir?
İshal
Hafif veya şiddetli görülen ishal en belirgin belirtilerindendir.
Ateş yâda Yorgunluk
Bağırsak iltihabı vakalarının görüldüğü hastalarda düşük derecelerde ateşlenme, halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk tespit edilmektedir.
Ağrı ve kramp
Bağırsaklarda görülen iltihaplanma bağırsak çalışmasının düzenini bozar. Bağırsak çalışması düzeninin bozulması sonunda karın ağrısı ve kramp sürekli yaşanabilir, mide bulantısı ve kusma da meydana gelir.
Hayatta karşılaştığımız birçok tehlikeli ve ölümcül hastalıkların temelinde beslenme bozuklukları ve kimyasallar etkili olmaktadırlar. Sağlıklı yaşam sağlıklı beslenme ile yaşanıla bilir.